Thaise Tomatensoep

Geregeld zullen Riverdale collega’s je gaan inspireren met hun favoriete recepten! Deze keer de Thaise tomatensoep van Laura (Marketingcoördinator). 

‘Ik at deze soep vorig jaar bij een oud-collega en bij het sluiten van mijn ogen waande ik me weer terug in Thailand. De combinatie van smaken, de touch van de geroosterde tomaten: het klopt gewoon! Inmiddels is deze soep ook favoriet bij mijn vriend die eigenlijk helemaal niet van kokos, koriander en gember houdt, moet je nagaan. Wij eten hem vaak op een relax-zondag met verschillende soorten kroepoek erbij’.

5 grote, rijpe tomaten in vieren (ca. 750 g)
1 ui, in vieren
1 el olijfolie, plus wat extra om te besprenkelen
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 tl geraspte verse gemberwortel
½ rode Spaanse peper, zaadjes verwijderd en fijngesneden, plus ¼ in dunne ringen gesneden voor erbij
1/2 bosje koriander, blaadjes losgemaakt, steeltjes fijngesneden
250 ml tomato frito (Heinz 330 ml) of tomatensap
250 ml kokosmelk
1 el geraspte palmsuiker of bruine basterdsuiker
2 el Thaise vissaus
gebakken uitjes voor erbij
kroepoek voor erbij


Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius. Schik de partjes tomaat en ui op een met bakpapier beklede braadslee of bakplaat, besprenkel ze met wat olie en bestrooi ze met wat zout en peper. Rooster ze 30 min., of tot ze gaar zijn.

Verhit de olie in een (soep)pan op matig vuur. Schep hierin de knoflook, gember, Spaanse peper en koriandersteeltjes 2-3 min. om. Voeg de tomato frito/tomatensap en de kokosmelk toe en breng aan de kook. Voeg de geroosterde tomaten en ui met de jus uit de braadslee toe, plus de suiker, vissaus en korianderblaadjes (houd er een paar apart). Strooi er wat zout en peper over en laat de soep 10 min. trekken op laag vuur.

Neem de pan van het vuur en pureer de soep glad met een staafmixer (of pureer hem in gedeelten in een keukenmachine). Is de soep wat te dik, voeg dan wat water of meer tomato frito toe. Laat even doorverwarmen op laag vuur. Schep de soep in kommen en garneer met peperringen, korianderblaadjes en gebakken uitjes.

*Tip: het makkelijke van dit recept is dat je de smaken kunt aanpassen waar je maar wilt. Houd je van pittig? Laat dan de zaadjes van de peper zitten. Houd je van de smaak van koriander? Voeg dan gerust meer blaadjes toe voor een sterkere smaak.

Deze website gebruikt cookies voor het bijhouden van anonieme bezoekersstatistieken. Akkoord Meer informatie