Pompoensoep

Pompoensoep staat voor mij gelijk aan warme herinneringen. Het doet me denken aan de lunch thuis bij mijn ouders zoals we die vaak in het najaar aten. Alles aan pompoensoep is fijn: de prachtige diep oranje kleur die lijkt op die van verkleurende herfstblaadjes, de kruiden die verwarmend en rustgevend zijn... Ik maak deze soep graag wat dikker van structuur zodat ik met een stukje brood de laatste restjes uit mijn soepkom kan vegen. Dit geeft mij een warm gevoel van binnen en laat mij glimlachen.

Er blijft nooit iets over van deze soep. Je wilt het liefst blijven dooreten tot de bodem van de pan in zicht komt.

Ingrediënten
(voorgerecht voor 6 personen)
1,4 kg flespompoen, geschild en in stukjes
2 eetlepels olijfolie
2 grote uien, in stukjes
2 blokjes kippenbouillon, verkruimeld
1½ theelepel currypoeder
1 theelepel mosterdpoeder
1,2 liter water
250 ml melk
250 ml room
zout en peper naar smaak
3 gehalveerde kalfslapjes
30 ml zure room
truffelolie


Bak in een soeppan de gesneden ui, de bouillonblokjes, currypoeder en mosterdpoeder in de olijfolie. Let op dat de ui niet aanbrandt. Wacht tot de ui zacht wordt en licht begint te kleuren en het aroma van de curry en mosterd vrijkomt.
Doe het water, de melk en de stukken flespompoen erbij in de pan. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur op een laag pitje. Laat zachtjes doorkoken tot de pompoen zacht is.

Gebruik de staafmixer om de soep te pureren. Om spatten tijdens het mixen te voorkomen, til ik het deksel van de pan een beetje opzij, zodat ik de staafmixer door de pan kan bewegen bij het mixen. Zodra de soep gepureerd is, zout en peper naar smaak toevoegen. Roer nu de room door de soep met een lepel.

Ik vind het lekker als de soep een wat dikkere substantie heeft. Gebruik minder melk en room afhankelijk van de gewenste dikte van de soep.

Braad de kalfslapjes aan vlak voordat u de soep serveert. Hiervoor doe ik de olie niet in de pan, maar wrijf die samen met wat zout direct in de kalfslapjes. Schroei beide kanten dicht door elke kant ongeveer 30 seconden in een hete koekenpan te bakken.

Als ze klaar zijn, leg dan een gehalveerd kalfslapje in elk bord soep met daarbovenop 1 theelepel zure room. Nu nog een paar druppeltjes truffelolie om het kalfslapje heen druppelen en het geheel afmaken met wat versgemalen peper. Door de druppeltjes truffelolie komen alle smaken van de soep mooi samen... Herfst in een kommetje!

Indien u de soep 2 tot 3 dagen van te voren maakt, voeg dan de melk en de room nog niet toe. Voeg de melk en room pas toe wanneer u de soep opwarmt voor het opdienen.

Riverdale Keuken

Koken in de nieuwe Riverdale keuken geeft je het ultieme 'Love to Cook' gevoel! Klik hier voor meer informatie!

Deze website gebruikt cookies voor het bijhouden van anonieme bezoekersstatistieken. Akkoord Meer informatie