Pizza met feta, rozemarijn en knoflook

Pizzadeeg

Dit recept is voldoende voor 3 à 4 middelgrote pizza's, afhankelijk van of je een dikke of dunne bodem wilt. Ik vind zelf een hele dunne bodem het lekkerst.

600 g 00-bloem (dit is zeer fijne Italiaanse bloem. Als je dat niet kunt vinden, kun je ook gewone bloem gebruiken)
400 g griesmeel
5 g zout
14 g instant gist
15 g suiker
60 ml olijfolie
700 ml lauwwarm water


Maak een deel van het aanrecht schoon om het deeg op te mengen. Ik vind het hele proces van deeg maken iets therapeutisch hebben.
Soms maak ik alleen maar deeg om de energie te voelen stromen.  

Zeef de bloem, het griesmeel en het zout. Maak in het midden een kuiltje.
Meng de suiker, de gist en de olijfolie met het lauwwarme water. Giet wat van dit mengsel in het kuiltje. Meng de vloeistof met je handen beetje bij beetje door de bloem. Blijf vloeistof toevoegen en dit met de bloem mengen totdat je een goed deeg hebt. Ik heb altijd nog wat van het suiker-gist-olijfolie-watermengsel over. Je hoeft niet alles te gebruiken, als het deeg maar elastisch en goed kneedbaar is. Het is handig om tijdens dit proces regelmatig een beetje bloem op je handen te doen om te voorkomen dat het deeg aan je handen plakt.  Als de vloeistof en de bloem één geheel zijn geworden, kun je het deeg gaan kneden. Dit is het leuke deel. Ik zou het uren achter elkaar kunnen doen. Blijf in ieder geval kneden tot het deeg mooi elastisch is.

Maak een bal van het deeg en leg deze in een met bloem bestrooide kom. Strooi ook wat bloem over de deegbal. Dek de kom af met een vochtige doek en zet hem op een warme plek.  Laat het deeg ongeveer een uur rusten. Kneed het deeg nog even kort op een schoon en met bloem bestrooid oppervlak.

Verdeel de bal in vier stukken. Als je het deeg niet meteen gaat gebruiken, rol de vier stukken dan in huishoudfolie en leg ze in de koelkast. Rol het deeg op een met bloem bestrooid oppervlak uit tot de gewenste dikte.

Ik heb twee lekkere suggesties voor als de pizza bedoeld is als hapje vooraf om de smaakpapillen alvast op gang te brengen.  Deze toppings zijn heerlijk op een dunne bodem. Na één of twee stukjes pizza heb je nog meer dan genoeg ruimte voor andere lekkere hapjes!

Pizza met feta, rozemarijn en knoflook

1 pizzadeeg (zoals hierboven beschreven)
200 g feta
5 takjes verse rozemarijn
4 teentjes knoflook, geplet
Olijfolie
Gemalen zwarte peper
Zout


Verwarm de oven voor op 250°C. Rol het deeg uit op een met bloem bestrooid oppervlak. Vet een ovenplaat in met een beetje olijfolie en bestrooi de plaat met wat griesmeel of bloem om te voorkomen dat de pizza aan de bakplaat blijft plakken. Leg het uitgerolde deeg op de ovenplaat. Verkruimel de feta boven de pizza en voeg naar smaak wat verse rozemarijn en knoflook toe. Breng de pizza op smaak met zout en peper.
Sprenkel voorzichtig wat olijfolie over de pizza. Bak de pizza 8 tot 10 minuten totdat de rand mooi goudbruin kleurt. Besprenkel de pizza nadat je hem uit de oven hebt gehaald eventueel nogmaals met wat olijfolie.

Riverdale Keuken

Koken in de nieuwe Riverdale keuken geeft je het ultieme 'Love to Cook' gevoel! Klik hier voor meer informatie!

Deze website gebruikt cookies voor het bijhouden van anonieme bezoekersstatistieken. Akkoord Meer informatie