Ossenhaas

Ossenhaas is het meest luxe en malse stuk vlees van het rund. Dit vlees heeft dan ook niet veel nodig om het lekker te laten smaken. Het bereiden van een ossenhaas is niet moeilijk, maar het is wel van belang dat je je goed aan het recept houdt. Een handige tip voor optimaal resultaat; zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is als het gebakken wordt.

Ingrediënten

(voor 4 personen)

Ossenhaas:
800 g ossenhaas
80 g boter
versgemalen peper
zout


Rode wijnsaus:
30 g boter
2 teentjes knoflook, fijngesneden
2 takjes verse rozemarijn, blaadjes van de steel verwijderen
1 sjalot, fijngesneden
125 runderbouillon
60 ml slagroom
versgemalen peper
zoutVoor de puree:
600 g kruimige aardappelen, geschild en in blokjes
70 g boter
halve knolselderij, geschild en in blokjes
60 ml slagroom
versgemalen peper
zout

Bereiding ossenhaas:

Verwarm de oven voor op 220° C. Maak een mix van zout en versgemalen peper en bedek vervolgens de hele ossenhaas met deze mix. Verhit de boter in een koekenpan met een dikke bodem. Bak alle kanten van de ossenhaas. Haal de ossenhaas uit de pan en plaats het vlees op de bakplaat. De ossenhaas moet van binnen een temperatuur van 55° C hebben (medium gaar). Het is handig om hier een vleesthermometer bij te gebruiken. Haal de ossenhaas uit de oven wanneer deze een temperatuur heeft van 55° C. Verpak het vlees in aluminiumfolie en laat het rusten.  

Bereiding rode wijnsaus:

Bak de fijngehakte sjalot en knoflook in wat boter totdat de sjalot glazig wordt. Voeg vervolgens de rode wijn toe en laat deze inkoken. Ongeveer de helft van de hoeveelheid wijn moet ingekookt zijn. Voeg dan de runderbouillon toe en laat deze weer voor de helft inkoken. Haal de pan van het fornuis en voeg 40 g van de boter toe. Meng de boter er doorheen en voeg nog een snufje zout en peper toe om het gerecht op smaak te brengen. 

Bereiding puree:

Vul een grote pan met kokend water. Voeg de blokjes aardappelen en knolselderij toe wanneer het water kookt. Giet de aardappelen en knolselderij af als ze beide zacht zijn. Pureer vervolgens de aardappelen en knolselderij. Voeg de boter en slagroom toe en mix alles goed door elkaar. Breng de puree op smaak met wat zout en peper.  

Deze website gebruikt cookies voor het bijhouden van anonieme bezoekersstatistieken. Akkoord Meer informatie