Chocoladetaart met Guinness

Wie houdt er nou niet van chocoladetaart? Ik in ieder geval wel! In de afgelopen jaren heb ik ontdekt dat er heel wat verschillende recepten voor chocoladetaart zijn. Er is er dus altijd wel een die perfect bij de gelegenheid past. Ik heb verschillende recepten met donker bier uitgeprobeerd en heb er uiteindelijk eentje helemaal naar mijn smaak aangepast.

Deze chocoladetaart met Guinness is heerlijk compact, vochtig en niet te zoet, en in combinatie met het zoete pindakaasglazuur is 'ie helemaal goddelijk!

Voor een taart met twee lagen moeten onderstaande hoeveelheden worden verdubbeld.

250 ml Guinness of een ander donker bier
250 g ongezouten roomboter
80 g ongezoete cacao
280 g fijne kristalsuiker
120 g donkerbruine basterdsuiker
145 ml zure room
2 grote eieren
15 ml vanille-essence
280 g bloem
2 ½ theelepel baksoda (geen bakpoeder)


Glazuur:
100 g pindakaas (ik heb pindakaas met stukjes gebruikt)
225 g roomkaas
1 blik gecondenseerde melk (minimaal 180 g)
100 g ongezouten roomboter


Verwijder het etiket van het blik gecondenseerde melk. Leg het blik in een pan met water en zorg ervoor dat het volledig onder water staat.

Breng het water aan de kook en laat het blik tweeënhalf à drie uur zachtjes koken. Voeg indien nodig meer water toe om ervoor te zorgen dat het blik volledig ondergedompeld blijft (als er te veel water verdampt, kan het blik ontploffen!).

Haal het blik uit het water en laat het volledig afkoelen voordat je het opent. Als je het blik opent terwijl het nog warm is, spuit de gecondenseerde melk eruit.

Meet 180 g gekaramelliseerde melk af voor het glazuur.
Verwarm de oven voor op 180 °C.

Vet een springvorm van 23 cm in met gesmolten boter. Leg op de bodem een rondje van bakpapier en vet dat ook in met boter.

Verwarm het bier en de boter in een grote sauspan totdat de boter gesmolten is. Voeg de cacao, de fijne kristalsuiker en de bruine basterdsuiker toe en klop dit door elkaar. Neem de pan van het vuur en laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur.

Klop in een andere kom de zure room, de eieren en de vanille-essence tot het geheel goed gemengd is.
Voeg het mengsel van zure room en het biermengsel samen en roer goed door.
Zeef in een andere kom de bloem en de baksoda. Voeg dit ook aan het mengsel toe en roer opnieuw goed door.

Giet het beslag in de springvorm.

Bak de taart in een voorverwarmde oven gedurende 50 à 60 minuten of tot een satéprikkertje of vleespen er schoon uitkomt.

Zet de springvorm op een rooster en laat de taart helemaal afkoelen.

Meng alle ingrediënten voor het glazuur met een mixer tot een licht en luchtig geheel. Werk de afgekoelde taart af met het glazuur.

Riverdale Keuken

Koken in de nieuwe Riverdale keuken geeft je het ultieme 'Love to Cook' gevoel! Klik hier voor meer informatie!

Deze website gebruikt cookies voor het bijhouden van anonieme bezoekersstatistieken. Akkoord Meer informatie