Chocoladekoffiepudding

Zelfgemaakt Vanille-ijs
Het recept is goed voor zo'n 2 liter ijs.

Dit recept maakte mijn moeder altijd en het doet me denken aan mijn kindertijd. Het is eenvoudig te maken en je hebt er geen ijsmachine voor nodig. Dit vind ik zo lekker! Ik herinner me hoe zij het maakte en hoe ik dan haast niet kon wachten tot het eindelijk bevroren was...

700 ml melk
3 eetlepels koffiecreamer
3 eieren; eierdooier apart houden en eiwit stijf kloppen
100 g suiker
1 blikje gecondenseerde melk
Snufje zout
1 vanillestokje, in de lengte doorgesneden


Verwarm de melk in een sauspan. Schraap de zaadjes uit het vanillestokje en doe de losse zaadjes en het stokje in de melk. Breng het geheel aan de kook. Voeg de 3 eetlepels koffiecreamer toe.
Klop met een garde de 3 eierdooiers, het zout en de suiker in een aparte kom. Voeg dit geklopte mengsel langzaam toe aan de hete melk, terwijl u ondertussen blijft roeren. Haal de pan van het vuur zodra het kookpunt bereikt is. Verwijder het vanillestokje. Voeg het hete melkmengsel toe aan de gecondenseerde melk en klop alles door elkaar tot alles goed gemengd is. Schep daarna het stijfgeklopte eiwit erdoor met een metalen lepel. Giet alles in een bak met een afsluitbare deksel die in de vriezer kan en waar 2 liter in past. Plaats in de vriezer.

Chocolade-koffiepudding
(voor 8 personen)

250 g meel
100 g suiker
2 theelepels bakpoeder
2 eetlepels cacaopoeder
Snufje zout
100 ml melk
2½ eetlepel boter, gesmolten
1 theelepel vanille
8 keramische bakjes of 1 diepe ovenschaal


Saus:

150 g suiker
3 eetlepels cacaopoeder
250 ml koude koffie


Verwarm de oven voor op 180°C.
Zeef meel, cacaopoeder, bakpoeder en zout. Voeg de suiker toe. Meng goed door elkaar.
Voeg de melk toe aan de gesmolten boter en verwarm dit.
Voeg de vanille toe aan het boter-melkmengsel. Meng dit door het droge meel-cacaomengsel.
Op dit moment lijkt het nog niet veel beslag, maar geloof mij maar: het is echt genoeg voor 8 personen.

Verdeel het beslag over 8 kleine ovenbestendige kopjes

Meng nu de 150 g suiker met de 3 eetlepels cacaopoeder in een aparte kom. Verdeel dit over de kleine bakjes of doe het geheel in de diepe ovenschaal. Giet daarna de koude koffie erover. Het is heel belangrijk dat de koffie koud is.

Laat dit 25 tot 30 minuten in de oven bakken, afhankelijk van hoe u de pudding het lekkerst vindt: korter voor een nattere pudding, langer voor een drogere pudding.

Eet dit terwijl het nog warm is. Serveer dit samen met het zelfgemaakte vanille-ijs.

Riverdale Keuken

Koken in de nieuwe Riverdale keuken geeft je het ultieme 'Love to Cook' gevoel! Klik hier voor meer informatie!

Deze website gebruikt cookies voor het bijhouden van anonieme bezoekersstatistieken. Akkoord Meer informatie