Chocolade soufflé met Anglaise saus

Wie houdt er nou niet van een smeuïge chocolade soufflé?  Veel mensen vinden het spannend om zelf een soufflé te maken, maar niets is minder waar. Als je dit recept volgt gaat het helemaal goedkomen! De mix voor de soufflé kun je voorbereiden, maar zodra deze uit de oven komt moet je ‘m direct serveren. 

Ingrediënten:
(voor 6 personen)

Chocolade soufflé:
350 g pure chocolade van goede kwaliteit, gehakt
30 g fijne kristalsuiker
6 grote eiwitten, op kamertemperatuur (240 g)
2 grote eidooiers (40 g)
125 ml slagroom
zout

Anglaise saus:
100 g fijne kristalsuiker
5 eidooiers
1 vanillestokje, gehalveerd en pitjes eruit
250 ml melk
250 ml slagroom
60 ml whisky
zout

Bereiding chocolade soufflé:

Verwarm de oven voor op 220° C. Vet zes ovenvaste schaaltjes in met gesmolten boter en bestrooi ze met suiker. Zet de schaaltjes op de bakplaat apart. Smelt de chocolade au bain-marie tot het een glad geheel is. Haal de kom van de hittebron en roer de 2 eidooiers en het zout door de chocolade. Pak een kom en klop met een mixer de eiwitten tot stijve pieken. Voeg terwijl de mixer blijft draaien lepel voor lepel de suiker toe. Controleer of alle suiker is opgelost door een klein beetje van het mengsel tussen je vingers te nemen: voelt het nog korrelig aan, klop dan het mengsel door op een hoge stand tot alle suiker is opgelost. Voeg nu 1/3 van de opgeklopte eiwitten toe aan de chocolade mix. Ga hiermee door totdat alle eiwitten zijn gemixt met de chocolade. Vul de schaaltjes tot de rand en plaats ze terug op de bakplaat. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak ze in circa 14 minuten af. Serveer de chocolade soufflés met de Anglaise saus. 

Bereiding Anglaise saus:

Breng de melk, slagroom en het vanillestokje langzaam aan de kook. Meng de eidooiers en het suiker totdat er een lichtgele kleur ontstaat en alle suiker is opgelost. Verwijder het vanillestokje uit de pan en schenk het mengsel langzaam door de eidooiermix. Mix deze mengsels goed door elkaar en zet de pan daarna terug op het fornuis om het langzaam op te warmen. De saus is klaar als het blijft kleven aan de pollepel. Als laatste voeg je de whisky en het zout toe en roer dit er goed doorheen. Zeef het geheel om mogelijk gegaarde stukjes ei eruit te halen.Je kunt er ook voor kiezen om de whisky eruit te laten. 

Deze website gebruikt cookies voor het bijhouden van anonieme bezoekersstatistieken. Akkoord Meer informatie